Marketing Quiz for SBI PO | SBI Clerk – Set 11

March 23, 2016

1. Which of the following information forms available to the marketing manager can usually be  accessed more quickly and cheaply than other information sources?
a) Marketing intelligence
b) Marketing research
c) Customer profiles
d) Internal databases

Answer d) Internal databases

2. All of the following are considered to be drawbacks of local marketing EXCEPT:
a) it can drive up manufacturing and marketing costs by reducing economies of scale.
b) it can create logistical problems when the company tries to meet varied requirements.
c) it can attract unwanted competition.
d) it can dilute the brand’s overall image.

Answer c) it can attract unwanted competition.

3. The biggest or greatest amount of involvement in a foreign market comes through which of the  following?
a) Exporting
b) Joint venturing
c) Licensing
d) Direct investment

Answer d) Direct investment

4. ________________ has contractual authority to sell a manufacturer’s entire output.
a) Selling agents
b) Rack jobbers
c) Manufacturer’s agents
d) Purchasing agents

Answer a) Selling agents

5. Sellers that handle their own exports are engaged in:
a) direct exporting.
b) indirect exporting.
c) licensing.
d) contract manufacturing.

Answer a) direct exporting.

6. Using a successful brand name to introduce additional items in a given product category under the  same brand name (such as new flavors, forms, colors, added ingredients, or package sizes) is called a(n):
a) line extension.
b) brand extension.
c) multibranding.
d) new brands.

Answer a) line extension.

7. Google, Infoseek, and Excite are all called:
a) browsers.
b) Webcasters.
c) search engines.
d) software.

Answer c) search engines.

8. Wal-Mart owned Sam’s club is an example of a retail form called a(n):
a) factory outlet.
b) super specialty store.
c) seconds store.
d) warehouse club.

Answer d) warehouse club.

9. ______________ is the general term for a buying and selling process that is supported by  electronic means.
a) Internet commerce
b) Web commerce
c) Computer commerce
d) Electronic commerce

Answer d) Electronic commerce

10. ________________ consists of dividing a market into distinct groups of buyers on the basis of  needs, characteristics, or behavior who might require separate products or marketing mixes.
a) Product differentiation
b) Market segmentation
c) Market targeting
d) Market positioning

Answer b) Market segmentation



Send Your Query