IBPS CWE (Clerk) Marketing Knowledge Quiz : 01

March 16, 2016

1. Which among the following is the goal of ‘Effective Marketing’?
A. Boosting Sales
B. Boosting profits
C. Cost Control
D. Long lasting Customer Relationships
E. All of the above



2. Which among the following term is used when “supply exceeds demand”?
A. Seller’s Market
B. Buyer’s Market
C. Producer’s Market
D. Retail Market
E. Wholesale Market


3. Social marketing developed in which of the following?
A. 1940’s
B. 1950’s
C. 1960’s
D. 1970’s
E. 2000 onwards


4. Which among the following is correct sentence?
A. Focus of marketing is ‘consumer’s need’ and focus of selling is ‘sellers need’
B. Focus of marketing is ‘seller’s need’ and focus of selling is ‘consumers need’
C. Focus of Both marketing and selling is “Consumer’s need”
D. Focus of Both marketing and selling is “Seller’s need”
E. None of them is correct


5. Which among the following is a most correct statement about ‘Risk’?
A. Risk can be eliminated completely
B. Risk can’t be eliminated completely
C. Risk can’t be eliminated but always minimized
D. Risk can’t be eliminated but scheduled
E. Risk can’t be eliminated but managed properly


6. Which among the following involves Physical means of carrying goods?
A. Transportation
B. Warehousing
C. Merchandising
D. Communication
E. Distribution Channel


7. Which among the following does not come under “packaging”?
A. Containers
B. Wrappers
C. Bottles
D. Cartoons
E. Instructions for use


8. Date of Production, Date of expiry, precautions, legal warnings etc. come under which of the following?
A. Social Stigma
B. Advertising
C. Labeling
D. Packaging
E. None of the above


9. In which of the following departments the information from Marketing Department flows directly to ?
A. Production Department
B. Purchase Department
C. Human Resource Department
D. Security Department
E. Production and Purchase Department


10. Which among the following is increased by “Marketing Research” ?
A. Nominal Cost
B. Real Cost
C. Marginal Cost
D. Revenue
E. Profits


11. The long term objective of marketing is (4)
(1) Customer satisfaction
(2)profit maximization
(3) cost cutting
(4) profit maximization with customer
(5)None of these

12. Which among the following is statistical indicator for equality in income distribution? (1)
(1) Gint coefficient
(2)price indices
(3)GNP
(4) GDP
(5) None of these

13. Short-term planning focuses on (4)
(1) Functional plans
(2)long term objectives
(3) specific goals
(4)both (1) and(3)
(5) None of these

14. In marketing terms ,Attitude can best be defined as a (3)
(1) Rude behavior of salesperson
(2) rude behavior of consumer
(3) mental state of consumer
(4) ego of the marketing executive
(5) None of these

15. The nominal scale used for marketing research, refers to (5)
(1) Population characteristics based on age of sex or ownership of specific consumer durable
(2) Ordering of scale
(3) both (1) and (2)
(4) neither (1) nor (2)
(5) None of these 

Answers:
1.  (E)
2. (B)
3. (C)
4. (A)
5. (C)
6. (A)
7. (E)
8. (C)
9. (E)
10. (E)
11. (4)
12. (1)
13. (4)
14. (3)
15. (5)


Send Your Query