IBPS Clerk (CWE) Quantitative Aptitude MCQs : Test 29

March 13, 2016

1. A train running at 36 km/h, covers a certain distance in 50 minutes. At what speed train must run to cover the same distance in 30 minutes ?
(a) 45 km/hr     (b) 50 km/hr     (c) 54 km/hr     (d) 60 km/hr

2. A car travelling at a speed  of 40 km/hour can complete a journey in 9 hours. How long will it take to travel the same distance at 60 km/hour ?
(a) 6 hours     (b) 3 hours     (c) 4 hours     (d) 4 1/2 hours

3. Two stations A and B are 60 km apart . One train starts from A and another train starts from B at the same time . If they go in the same direction , they meet in 6 hours and if they go in the opposite directions, they meet in 2 hours. The speed of the faster train is:
(a) 10 km/hr     (b) 20 km/hr     (c) 30 km/hr     (d) 40 km/hr

4. A train 800 metres  long is running at the speed of 78 km/hr. If it crosses a tunnel in 1 minute, then the length of the tunnel (in meters) is :
(a) 500     (b) 800     (c) 1300     (d) 13

5. What is the ratio between times taken by a train 240 m long to cross an electric pole and a bridge of 80 m length ?
(a) 2 : 3     (b) 3 : 4     (c)  4 : 5     (d) 5 : 6

6. In covering a certain distance, the speeds of A and B are in the ratio of 3 : 4. A taken 30 minutes more than B to reach the destination. The time taken by A to reach the destination is :
(a) 1 hour     (b) 1 1/2 hour     (c) 2 hours     (d) 2 1/2 hours

7. A car covers the first 35 km of its journey in 45 minutes and covers the remaining 69 km in 75 minutes . What is the average speed of the car ?
(a) 42 km/hr     (b) 50 km/hr     (c) 52 km/hr     (d) 60 km/hr

8.  A person travelled by train for 1 hour at a speed of 50 kmph. He then travelled by a taxi for 30 minutes at a speed of 32 kmph to complete his journey. What is the average speed at which he travelled during the journey ?
(a) 44 kmph     (b) 42 kmph     (c) 41 kmph     (d) 33 kmph

9. The distance between places A and B is 999 km. An expires train leaves place A at 6 am and runs at a speed of 55.5 km/hr. The train stops on the way  for 1 hour 20 minutes. It reaches B at
(a) 1.20 am     (b) 12 pm     (c) 6 pm     (d) 11 pm

10. A 240 meters long train crosses a platform twice its length in 40 seconds. What is the speed of the train ?
(a) 6 m/s     (b) 28 m/s     (c) 18 m/s     (d) 16 m/s

Answer Key
1. (d)   2. (a)    3. (b)  4. (a)    5. (b)   6.(c)   7. (c)     8. (a)    9. (a)    10. (c)

Send Your Query