IBPS Clerk (CWE) Quantitative Aptitude MCQs : Test 27

March 13, 2016

Directions (Q.No.1-2): Read the following information carefully and answer the questions which follow :


Point B is 4 meters towards the North of point A.

Point E is 8 meters towards the east of point B.

Point C is 5 meters towards the East of point A.

Point D is 9 meters towards the West of point C.


 
1. How far should one walk from point A in order to reach point D/

(a) 4 m  (b) 9 m  (c) 5 m  (d) 14 m  (e) 8 m



2. If a person walks 4 m towards the south from point E and then walks after taking a right turn, which of the following points would he reach first?

(a) A  (b) B  (c) C  (d) D  (e) None of these



3. M is towards South of B. B is towards West of N. N is towards which directions from M?

(a) North  (b) East  (c) North- East  (d) Cannot be determined    (e) None of these

Directions (Q.No. 4-5): Read the following information which following :


If A × B means ‘ A is to the south of B.

If ‘A + B’ means ‘A is to the North of B’

If ‘A % B’ means ‘A is to the East of B’

If A – B’ means ‘A is to the West of B’



4. Which of the following meaning P is to the east of Q?

(a) H % – S + Q

(b) Q + R × S – P

(c) P % A – Q + B

(d) Q – Z % S × P

(e) None of these



5. In the equation F % Q + R – S, S is in which directions with respect to Q?

(a) East  (b) South  (c) West

(d) South- west  (e) South – East



6. Point P is 11 km towards the East of point Q. A man starts from points Q and travels 9 km towards the West. He then takes a left turn and travels 4 km. He finally takes and a left turn and travels 20 km before stopping. How far and towards which directions mist he travel in order to reach point P?

(a) 11 km towards south

(b) 4 km towards North

(c) 24 km towards South

(d) 9 km towards North

(E) None of these

Directions (Q.No. 7-8) : Study the following information carefully and answer the given questions:


Point B is 12 meters south of point A. Point C is 24 meters east of point B. point D is 8 meters south of points C. Point D is 12 meter east of point E and point F is 8 meters north of point E.



7. If a man has to travel to point E from point A (through these points by the shortest distance), which of the following points will he pass through first?

(a) point C  (b) point D  (c) points F  (d) point B      (e) None of these



8. If a man is standing facing north at point C, how far and in which directions is points F?

(a) 12 meters west

(b) 24 meters east

(c) 12 meters east

(d) 24 meters west

(e) None of these

Directions (Q.No. 9-10): Study the following information to answer the given questions:


Point P is 9m towards the East of point Q. Point R is 5 m towards the South of point P. Point S is 3m towards the West of point R. Point T is 5m to wards the North of point S. Point V is 7m towards the South of point S.



9. If a person walks in a straight line for 8m towards west from point R, which of the following points R, which of the following points would he cross the first?

(a) V               (b) Q  (c) T  (d) T  (e) Cannot be determined


10. Which of the following points are in a straight line?

(a) P, R, V  (b) S, T, Q  (c) P, T, V  (d) V, T, R  (e) S, V,

Answer

1 (a)    2 (c)    3 (c)    4 (c)    5 (e)    6 (b)    7 (d)    8 (a)    9 (d)   10 (e)

Explanation

1.





One should walk 4 meters towards west from point A to reach point D.


2. If a person walks 4 meters towards the south from point E and then walks after taking a right turn, he would reach point C first. 


3.



It is clear from the diagram that N is towards North-East of M 


4.
H % S –> H is to the East of P.
P – S –> P is to the West of S.
S + Q –>Is to the North of Q.
Therefore, P is to the North – West of Q
Q + R –>Q is to the North of R.
R × S –>R is to the South of S.
S – p –>S is to the west of P





P % A -> is to the East of A.
A – Q -> A is to the West of Q.
Q + B -> Q is to the North of B







Thus, P is to the East of Q


5.
F % Q –>F is to the East of Q.
Q + R –> Q is to the North of R.
R – S –>R is to the West of S.





S is in South – East directions with respect to Q




6.



The man must travel 4 km towards North to reach point P.


D. 7-8)



7.

 


8. Point f is 12 meters west of point C. 


  D. 9-10)



9. He would cross point S.
10. Points S, V and T are in a straight line.





Send Your Query