Marketing Awareness MCQ Set 5

February 5, 2016

1. The fact that services are sold, produced and consumed at the same time refers to which of the following service characteristics?
a) Intangibility
b) Inseparability
c) Variability
d) Perishability
e) None of the above

2. Electronic shopping, TV shopping is related with:
a) Advertising
b) Personal Selling
c) Direct Marketing
d) In direct Marketing
e) Personal buying

3. The purpose of which of the following type of advertising is to create repeat purchases?
a) Reminder
b) Reinforcement
c) Persuasive
d) Informative
e) None of the above

4. ______ is the process of evaluating each market segment's attractiveness and selecting one or more segments to enter.
a) Mass marketing
b) Market segmentation
c) Market targeting
d) Market positioning
e) None of the above

5. The technique of focus on advertising of non-competitive brand with the other brand is called:
a) Cross-promotions
b) Tie-in promotions
c) Premiums
d) All the above
e) None of the above

6. Labelling, packaging are associated with:
a) Price mix
b) Product mix
c) Place mix
d) Promotion mix
e) Cost mix

7. Entry of laggards is in which stage of PLC (Product Life Cycle)?
a) First
b) Second
c) Third
d) Fourth
e) Fifth

8. ______ factors are the most popular bases for segmenting customer groups.
a) Geographic
b) Demographic
c) Psychographic
d) Behavioural
e) None of the above

9. A method in which various products are combined at the same price is:
a) Promotional pricing
b) Product-bundle pricing
c) Captive product pricing
d) Optional product pricing
e) All the above

10. Differentiation in pricing for various geographical customers:
a) Price skimming
b) Psychological pricing
c) Pricing variations
d) Geographical pricing
e) None of the above

11. According to the American Marketing Association, which of the following is marketing of products that are presumed to be environmentally safe?
a) Gray Marketing
b) Green Marketing
c) Global Marketing
d) Social Marketing
e) Internet Marketing

12. One of the following is not included in the 7 Ps of Marketing. Find the same ______.
a) Placement
b) Price
c) Production
d) Promotion
e) Product

13. Innovation in marketing is same as ______
a) Motivation
b) Perspiration
c) Aspiration
d) Creativity
e) Team work

14. A call marketing terms means?
a) A newly introduced product
b) Territory allocation for salesperson
c) A Call Centers
d) A Sales meeting
e) To visit a prospect

15. Bank ATMs are______
a) Delivery outlets
b) Market plans
c) Personalized Products
d) Tools for overcoming buyers resistance
e) Motivating tools

16. The USP of current account is ______
a) High minimum balance
b) No restrictions on transactions
c) No internet payable
d) Restricted deposits
e) Easy credits

17. The target group for SME Loan is ______
a) All salaried persons
b) Govt. undertakings
c) All entrepreneurs
d) All students
e)All housewives

18. ______ is a principle of enlightened marketing that requires a company seek real product and
marketing improvements.
a) Innovative marketing
b) Consumer-oriented marketing
c) Value marketing
d) Sense-of-mission marketing
e) None of the above

19. NAV is the price of______
a) Entire fund value
b) One unit of a fund
c) Surrender value
d) Average value of shares
e) Dividends paid in a year

20. A Master policy in the case of Life insurance indicates ______
a) Policy is sale
b) Policy is in the name of servant
c) Only one life is assured
d) There are several beneficiaries
e) Life assured should be a male

21. The biggest or greatest amount of involvement in a foreign market comes through which of the following?
a) Exporting
b) Joint venturing
c) Licensing
d) Direct investment
e) None of the above

22. Financial inclusion needs canvassing the accounts of ______
a) Financial Institutions
b) NRIs
c) HNIs
d) Housewives
e) Persons below a specified income level

23. Facilities for sale and purchase of agricultural products are available in ______
a) Commodity exchange
b) Regulated market
c) Stock exchange
d) Unregulated market
e) None of the above

24. The company that overlooks new and better ways to do things will eventually lose customers to
another company that has found a better way of serving customer needs is a major tenet of:
a) Innovative marketing
b) Consumer-oriented marketing
c) Value marketing
d) Sense-of-mission marketing
e) None of the above

25. All of the following would be ways to segment within the category of psychographic segmentation EXCEPT:
a) Social class
b) Occupation
c) Lifestyle
d) Personality
e) Creativity

26. In terms of execution styles, a family seated at the dinner table enjoying the advertised product would be an example of which of the following types of advertising?
a) Slice of life
b) Lifestyle
c) Mood or imagery
d) Personality symbol
e) Personality

27. A child in the United States is normally exposed to all of the following values EXCEPT:
a) Achievement and success
b) Activity and involvement
c) Material comfort
d) Collectivism
e) None of the above

28. ______ has contractual authority to sell a manufacturer's entire output.
a) Selling agents
b) Rack jobbers
c) Manufacturer's agents
d) Purchasing agents
e) None of these

29. Sellers that handle their own exports are engaged in:
a) Direct exporting
b) Indirect exporting
c) Licensing
d) Contract manufacturing
e) None of the above

30. More and more salespeople are being evaluated and compensated based on different measures than in the past. All of the following are illustrations of those measures EXCEPT:
a) Long-term customer satisfaction
b) Competitive predatory pricing performance
c) Full customer service
d) Retention rates
e) None of the above

31. ______ includes practices such as overstating the product's features or performance, luring the
customer to the store for a bargain that is out of stock, or running rigged contests.
a) Deceptive promotion
b) Deceptive packaging
c) Deceptive pricing
d) Deceptive cost structure
e) None of the above

32. The type of sales presentation approach that requires good listening and problem-solving skills is the:
a) Canned approach
b) Formula approach
c) Need-satisfaction approach
d) Critical-thinking approach
e) None of the above

33. In terms of special product life cycles, a ______ is a basic and distinctive mode of expression.
a) genre
b) style
c) fashion
d) fad
e) None

ANSWERS:
1) b 2) c 3) a 4) c 5) a 6) b 7) d 8) b 9) b 10) d
11) b 12) c 13) d 14) e 15) c 16) b 17) c 18) a 19) b 20) d
21) d 22) e 23) d 24) a 25) b 26) a 27) d 28) a 29) a 30) a 31) b 32) a 33) b

Send Your Query