Analogy Reasoning Question & Answer for Bank Exam.

June 26, 2014


 1.  CUP : LIP :: BIRD : ?
 
 A. BUSH          B. GRASS
 C. FOREST       D. BEAK

2. Flow : River :: Stagnant : ?
 
 A. Rain     B. Stream
 C. Pool     D. Canal

3. Paw : Cat :: Hoof : ?
 
 A. Lamb    B. Elephant
 C. Lion      D. Horse

4. Ornithologist : Bird :: Archealogist : ?
 
 A. Islands         B. Mediators
 C. Archealogy    D. Aquatic

5. Peacock : India :: Bear : ?
 
 A. Australia    B. America
 C. Russia       D. England

6.  REASON : SFBTPO :: THINK : ?
 
 A. SGHMJ      B. UIJOL
 C. UHNKI       D. UJKPM

 7.Carbon : Diamond :: Corundum : ?
 
  A. Garnet     B. Ruby
  C. Pukhraj    D. Pearl

 8.  NATION : ANTINO :: HUNGRY : ?
 
    A. HNUGRY  B. UHNGYR
    C. YRNGUH  D. UNHGYR

9.Architect : Building :: Sculptor : ?

 A. Museum     B. Stone
 C. Chisel        D. Statue

10.Eye : Myopia :: Teeth : ?
 
 A. Pyorrhoea   B. Cataract
 C. Trachoma   D. Eczema


11.  Conference : Chairman :: Newspaper : ?
 
 A. Reporter   B. Distributor
 C. Printer      D. Editor

 12.Safe : Secure :: Protect : ?
 
 A. Lock     B. Sure
 C. Guard    D. Conserve

13. Master : OCUVGT :: LABOUR : ?
 
 A. NCDQWT   B. NDERWT
 C. NBERWT    D. NEDRWT

 14.  Microphone : Loud :: Microscope : ?
 
 A. Elongate   B. Investigate
 C. Magnify    D. Examine

 15.  Melt : Liquid :: Freeze : ?
 
  A. Ice      B. Condense
  C. Solid     D. Force

16. College : Student :: Hospital : ?
 
 A. Nurse           B. Doctor
 C. Treatment     D. Patient

 17.  Tree : Forest :: Grass : ?
 
 A. Lawn      B. Garden
 C. Park        D. Field

 18.  South : North-West :: West : ?
 
 A. North           B. South-West
 C. North-East    D. East

 19.  Cloth : Mill :: Newspaper : ?
 
 A. Editor       B. Reader
 C. Paper        D. Press

 20.  Country : President :: State : ?
 
 A. Governer       B. M.P
 C. Legislator      D. Minister

Ans

1. D

5.C

9.D

13.A

17.A

2. C

6. B

10.A

14.C

18.C

3. D

7.B

11.D

15.C

19.D

4.C

8.B

12.C

16.D

20.A


Send Your Query