Current Affairs Question & Answer May ,2014

June 10, 2014

1) Who has sworn-in as the 15th Prime Minister of India on 26 May 2014?

Ans. Narendra Damodardas Modi


2) Who was appointed as the new National Security Adviser on 30 May 2014?

Ans.  Ajit Doval


3) Who was appointed as the 14th Attorney-General of India on 28 May 2014?

Ans. Mukul Rohatgi


4) Which football club won the 10th UEFA Champions League Footballtitle?

Ans. Real Madrid


5) Who became the first woman External Affairs Minister of India on 26 May 2014?

Ans. Sushma Swaraj


6) Who became the youngest woman to climb the Mount Everest, the highest peak in the world on 25 May 2014?

Ans. Malavath Poorna


7) Prime Minister Narendra Modi was elected from two Lok Sabha constituencies in the LS elections 2014. On 29th May 2014 he has quit Vadodara constituency and will henceforth represent which constituency in the Parliament?

Ans. Varanasi


8) Prime Minister of India, Narendra Modi held talks with Prime Minister of Pakistan in New Delhi on 27 May 2014. Who is the present PM of Pakistan?

Ans. Nawaz Sharif


9) Reliance Industries Limited (RIL) announced on 29 May 2014 to buy a majority stake of about ......... percent in Network18 Media and Investments for 4000 crore rupees?

Ans. 78


10) Who was appointed as the Principal Secretary to the Prime Minister, Narendra Modi on 28 May 2014?

Ans. Nripendra Misra


11) Domestic e-retailer Flipkart on 21 May 2014 announced that it has acquired which leading fashion e-tailer and its rival for 300 million US dollar?

Ans. Myntra.com


12) Hindustan Motors halted the production of India’s which iconic car on 25 May 2014?

Ans. Ambassador


13) New Union government has recently constituted a Special Investigation Team (SIT) to unearth illicit money. Who is the chairman of the Team?

Ans. MB Shah


14) Kochi-based Indian Super League franchise, co-owned by Sachin Tendulkar and Hyderabad-based media baron Prasad V Potluri was recently named as?

Ans. Kerala Blasters Football Club.


15) Anti-Terrorism Day observed Across India on 21 May 2014. Why the day is celebrated on 21 May?

Ans. It is the Martyrdom of Former Prime Minister Rajiv Gandhi.


16) Who won Monaco Grand Prix of Formula One on 25 May 2014?

Ans. Mercedes driver Nico Rosberg



17) Which eminent Hindi writer was on 29 May 2014 awarded with the prestigious Vyas Samman for the year 2013?

Ans. Vishwanath Tripathi


18) Name the hockey player who was better known as father of Malaysian hockey who died in Ipoh, Malaysia on 28 May 2014 at the age of 86?

Ans. Azlan Shah


19) Who was on 27 May 2014 selected as the goodwill ambassador of 35th National Games that is scheduled to be held in Kerala from January-February 2015?

Ans. Sachin Tendulkar


20) Name the ball to be used in 2014 FIFA World Cup to be played at Brazil from 12 June to 13 July 2014?

Ans. Brazuca


21) Which Film was honoured with Palme d’Or Award at the 67th Cannes Film Festival held in Cannes from 16 May to 25 May 2014?

Ans. Winter Sleep


22) Which country won the Thomas Cup 2014 of badminton on 25 May 2014?

Ans. Japan


23) Who has sworn-in as the new Chief Minister (CM) of Nagaland on 24 May 2014?

Ans. TR Zeliang


24) Goa on 30 May 2014 observed Goa Day. In which year Goa became 25th State of the Indian Union?

Ans. 1987


25) Name the service launched by Google on 29 May 2014 by which Europeans can request the web pages to remove links that contains material related to their personal lives?

Ans. Right to be forgotten


26) Name the new Ministry created by PM Narendra Modi on 27 May 2014 recognizing the importance of skill development in India?

Ans. Ministry of Skill development and Entrepreneurship


27) Which state Government has decided to add a chapter on the cricket legend, Sachin Tendulkar in its school syllabus?

Ans. Maharashtra


28) Which country won the Uber Cup 2014 of badminton on 24 May 2014?

Ans. China


29) Who won the Ukrainian Presidential Election held on 25 May 2014?

Ans. Petro Poroshenko


30) Which country became the top source of foreign direct investment (FDI) into India replacing Mauritius recently?

Ans. Singapore


31) Indian Navy and Republic of Singapore Navy (RSN) conducted annual bilateral naval exercises named .............. in Andaman Sea from 22 May to 28 May 2014?

Ans. SIMBEX 2014


32) International Day of United Nations Peacekeepers was observed on 29 May 2014. What was the theme for the day in 2014?

Ans. UN PEACEKEEPING: A Force for Peace. A Force for Change.  A Force for the Future.


33) SAARC Countries Leaders visited India on 26 May 2014 for which purpose?

Ans. As a part of swearing-in ceremony of Narendra Modi.


34) Which country's currency appreciated to 11-month high to become the best performing currency in Asia-Pacific region against US dollar in 2014 recently?

Ans. India


35) Which country won the AFC Women's Asian Football Cup 2014 on 25 May 2014?

Ans. Japan


36) Name the President and member of the board of Infosys who resigned on 28 May 2014?

Ans. BG Srinivas


37) Name the two Indian's who won the prestigious Scripps National Spelling Bee competition recently?

Ans. Sriram J Hathwar and Ansun Sujoe


38) Who was recently appointed as the Vice President and Auditor General of World Bank?

Ans. Hiroshi Naka


39) Who has sworn-in as the new Prime Minister of Libiya on 26 May 2014?

Ans. Ahmed Maitiq


40) Which train going from Delhi to Gorakhpur rammed into a stationary goods train near Khalilabad in Uttar Pradesh on 26 May 2014 killing at least 20 people?

Ans. Gorakhdham Express


Send Your Query