Current Affairs Question & Answer April ,2014

May 31, 2014

Q1. Who was crowned as the new Miss India in the 51st Femina Miss India contest on 5 April 2014 at Mumbai? 
Ans. Koyal Rana

Q2. Which country lifted the T20 cricket world cup 2014? 
Ans. Sri Lanka

Q3. Which country won the ICC T-20 Women’s World Cup 2014?
Ans. Australia

Q4. Name India’s 2nd regional navigational satellite launched on 4 April 2014 by Indian Space Research Organization (ISRO)? 

Ans. IRNSS 1B 

Q5. Who was appointed as the Deputy Governor of the Reserve Bank of India on 3 April 2014 for a period of three years?
Ans. R Gandhi 

Q6. Who was appointed as the new Director General of BSF on 2 April 2014? 
Ans. D K Pathak 

Q7. Which entity on 3 April 2014 received the Most Efficient Navratna Award for the year 2013? 
Ans. Hindustan Aeronautics Ltd (HAL) 

 
Q8. Reserve Bank of India on 1 April 2014 adopted which index as the key measure of Inflation? 
Ans. Consumer Price Index (CPI) 

Q9. Election Commission (EC) confirmed whom as its national icon for the Lok Sabha elections 2014 on 1 April 2014? 
Ans. Amir Khan

Q10. Indian Space Research Organisation (ISRO) on 1 April 2014 
decommissioned which Communication Satellite? 
Ans. INSAT-3E 

Q11. Reserve Bank of India (RBI) on 2 April 2014 granted in-principle approvals to which entities to start new banks in India? 
Ans. IDFC Ltd and Bandhan Financial Services Pvt. Ltd 

Q12. Reserve Bank of India (RBI) in its first Bi-monthly Monetary Policy statement 2014-15 announced on 1 April 2014, has kept the policy repo rate unchanged at ...........%? 

Ans. 8.0 

Q13. Who was appointed as the next prime minister of France on 31 March 2014? 
Ans. Manuel Valls 

Q14. Earth Hour was observed across the world on 29 March 2014. The pledge of Earth Hour 2014 was? 
Ans. Switch to energy efficient bulbs. 

Q15. Gross Domestic Product (GDP) of India was forecasted to rise to ........... percent in 2014-15, according to Asian Development Outlook report 2014? 
Ans. 5.5 

Q16. Union Sports Ministry on 1 April 2014 derecognized which federation with an immediate effect after its refusal to comply with its directives? 
Ans. Indian Amateur Boxing Federation (IABF) 

Q17. World Autism Awareness Day 2014 was celebrated across the world on? 
Ans. 2 April 

Q18. Qatar based Doha Bank announced on 3 April 2014 that it will be opening its first branch at which city in India? 
Ans. Mumbai 

Q19. Who was sworn-in as the President of Malta on 4 April 2014? 
Ans. Marie-Lousie Coleiro Preca 

 
Q20. International Federation of Association Football (FIFA) imposed a transfer ban at both national and international level on 2 April 2014 on which Spanish club? 
Ans. FC Barcelona 
 
Q21. Name the Pulitzer Prize winning female journalist who was shot dead in Afghanistan on 4 April 2014? 
Ans. Anja Niedringhaus

Q22. Europe on 3 April 2014 launched which satellite designed to monitor Earth for climate change and environmental damage and help disaster relief operations?
Ans. Sentinel-1A 

Q23. International Federation of Association Football (FIFA) on 2 April 2014 rejected the call of US senators to ban which country from 2014 World Cup in response to Kremlin’s position on Ukraine? 
Ans. Russia 

 
Q24. Union Ministry of Civil Aviation on 2 April 2014 approved the Tata and Singapore Airlines (SIA) joint venture called? 
Ans. Tata SIA Airlines Ltd 
 
Q25. Which country started its first official census in 30 years on 30 March 2014? 
Ans. Myanmar


Send Your Query