JAIIB Principles & Practices of Banking – MCQs -

August 28, 2016

1) Reserve Bank of India’s functions are classified into:

a) Supervisory & Regulatory
b) Promotional & Developmental
c) Refinance Activities
d) All of the above

Ans:- (d)

2) Minimum Bank Rate is:
a) 3%
b) 4%
c) 5%
d) None

Ans:- (d)

3) Sec ---- of RBI Act,1934 gives sole power to RBI to issue currency notes

a) 10
b) 18
c) 22
d) 26

Ans:- ( c )

4) KYC means

a) Know Your Customer very well
b) Know Your existing Customer very well
c) Know Your prospective Customer very well
d) Satisfy yourselves about the customer’s identity and activities.

Ans:- (d)

5) In a Garnishee Order, the banker on whom garnishee order served is:
a) Judgement Debtor’s Creditor
b) Judgement Creditor’s Creditor
c) Judgement Creditor’s Debtor
d) Judgement Debtor’s Debtor

Ans:- (d)

6) Sec 131 of NI Act,1881 extends protection to the

a) Paying Banker
b) Collecting Banker
c) Advising Banker
d) Issuing Banker

Ans:- (b)

7) Hypothecation is applicable in the case of

a) Movable goods
b) Immovable property
c) Book debts
d) Corporate guarantee

Ans:- (a)

8) A cheque is dated 12/05/05.the due date is:

a) 12/08/05
b) 14/09/05
c) 12/11/05
d) None

Ans:- (d)

9) Charge created on LIC Policy is:
a) Hypothecation
b) Pledge
c) Assignment
d) Mortgage

Ans:- ( c )

10) Your bank grants a working capital finance to ABC & Co, a partnership firm, against hypothecation of inventory. The charge is to be registered with Registrar of Companies within

a) 30 days from the date of advance
b) 30 days from the date of hypothecation agreement
c) 30 days from the date of sanction of loan
d) None

Ans:- (d)

11) Which one of the following is not barred by law of limitation?

a) Pledge
b) Hypothecation
c) Banker’s lien
d) Guarantee

Ans:- ( c )

12) The term “Credit Management” covers

a) Capital adequacy norms
b) Risk management including Asset/Liability management
c) Credit appraisal – decision and review of loans & advances
d) All of the above

Ans:- (d)


13) Bank’s Assets are classified in to standard assets, substandard assets doubtful assets and loss assets, based on the recommendations of -------------------- Committee

a) Rangarajan
b) Narasimham
c) Ghosh
d) Tandon

Ans:- (b)

14) The time taken to convert cash into raw materials, semi finished goods, finished goods and into cash , is known as

a) Trade cycle
b) Cash cycle
c) Operating cycle
d) Revolving cycle

Ans:- ( c )

15) A company which pools money from investors and invests in stocks, bonds, shares is called

a) A bank
b) An insurance company
c) Bancassurance
d) Mutual Fund

Ans:- (d)

16) Bancassurance is

a) An insurance scheme to insure bank deposits
b) An insurance scheme to insure bank advances
c) A composite financial service offering both bank and insurance products
d) A bank deposit scheme exclusively for employees of insurance companies

Ans:- ( c )

17) John & James are friends aged 14 & 15 respectively. They want to open a joint account in your bank. You will

a) Allow them to open a joint account to be operated jointly
b) Allow them to open a joint account with operating instructions Either or Survivor
c) Allow them to open a joint account with operating instructions Former or Survivor
d) Allow them to open a joint account with operating instructions Any one or Survivor

Ans:- (a)

18) Mr.Atmaram as director of a Ltd company expired. Bank received a cheque signed by Mr.Atmaram as director of the Ltd company. The bank

a) Can honour the cheque only after obtaining confirmation from other directors
b) Can honour the cheque
c) Cannot hounour the cheque
d) The company should issue a stop payment instructions to the bank

Ans:- (b)

19) Tele banking service is based on

a) Virtual Banking
b) Online Banking
c) Voice processing
d) Core Banking

Ans:- ( c )

20) In a securitisation deal, the role of a Special Purpose Vehicle (SPV) is

a) To acquire large Non Performing Loans (NPA)
b) To acquire such loans from a bank or financial institution
c) To acquire such loans for a transfer price, with or without recourse
d) To manage the acquired loans for the purpose of realization or holds them as investment till maturity (d)

21)Securitisation is a process of acquiring the loans classified as

a) Bookdebts
b) Performing debts
c) Bad debts
d) Non performing debts

Ans:- (d)

22)The minimum percentage of Priority Sector advances to be maintained by foreign banks in India
a
) 40%
b) 18%
c) 32%
d) 60%

Ans:- ( c )

23) Loan for fish rearing is covered under Prirority Sector as ----------- advances

a) Direct Agriculture
b) Indirect Agriculture
c) Self Employment Scheme
d) Allied to indirect Agriculture

Ans:- (a)

24) Cash Budget is a statement of

a) Cash-Non cash funds
b) Cash receipt and Cash payments
c) Another name for cash flow
d) None

Ans:- (b)

25) In bank’s parlance credit risk in lending is

a) Default of the banker to maintain CRR
b) Default of the banker to maintain SLR
c) Default of the banker to release credit to the customer
d) Default of the customer to repay the loan

Ans:- (d)

26) The apex institution which handles refinance for agriculture and rural development is called:

a) RBI
b) SIDBI
c) NABARD
d) SEBI

Ans:- ( c )

27) Long Form Audit Report (LFAR) is prepared and submitted by

a) RBI inspectors
b) Internal inspectors
c) Statutory auditors
d) Concurrent auditors

Ans:- ( c )

28) As per FIMMDA’s guidelines, the Mid-Office is responsible for:

a) Dealing activities
b) Risk Management
c) Reconciliation
d) Confirmation of deals

Ans:- (b)

29) Interest is calculated on actual/365 days basis in respect of the following products, except one :

a) Call Money
b) Notice Money
c) Term Money
d) GOI dated securities

Ans:- (d)

30) Which was the first Mutual Fund started in India:
a) SBI Mutual Fund
b) Kotak Pioneer Mutual Fund
c) Indian Bank Mutual Fund
d) None of the above

Ans:- (d)

31) The regulator for Mutual Funds in India is:

a) FIMMDA
b) AMFI
c) RBI
d) SEBI

Ans:- (d)

32) FIMMDA’s general principles and procedures are applicable to:
a) Fixed Income Markets
b) Money Markets
c) Derivatives Markets
d) All of the above

Ans:- (d)

33) Your bank’s customer XYZ Ltd, enjoys a CC limit of Rs.1,00,000.00 The CC account shows a credit balance of Rs,10,205.00. The relationship between your bank and XYZ Ltd is:

a) Debtor/Creditor
b) Creditor/Debtor
c) Bailor/Bailee
d) Bailee/Bailor

Ans:- (a)

34) The right of set-off is:

a) Customer’s Right
b) Customer’s Obligation
c) Banker’s Right
d) Banker’s Discretion

Ans:- (d)

35)Which of the following forms of business are permissible under BR Act:

a) Borrowing
b) Issuance of Letters of Credit
c) Buying and selling of bullion
d) All of the above

Ans:- (d)

36) A Co-Operative Bank operating in different States are regulated by:
a) State Co-Operative Societies Act
b) Banking Regulation Act
c) Multi Unit Co-Operative Societies Act
d) Banking Laws (applicable to Co-Operative Societies)

Ans:- ( c )

37) In respect of Regional Rural Banks, the share holding pattern is:
a) Central Government 50%,State Government 35%,Sponsoring Bank 15%
b) Central Government 50%,State Government 15%,Sponsoring Bank 35%
b) Central Government 15%,State Government 35%,Sponsoring Bank 50%
b) Central Government 35%,State Government 50%,Sponsoring Bank 15%

Ans:- (b)

38) Law of limitation is not applicable in respect of :

a) Advance against pledge of shares
b) CC granted against hypothecation of inventory
c) Term loan secured by mortgage of Plant & Machinery
d) Bank Term Deposit

Ans:- (d)

39) A bank in India, wants to undertake capital market activities, it should:

a) Obtain special license from AMFI
b) Obtain special license from FIMMDA
c) Both a and b
d) Register with SEBI

Ans:- (d)

40) FIMMDA stands for:

a) Foreign Exchange Markets and Derivative Markets
b) Fixed Income Markets Money Markets and Derivatives Markets
c) Fixed Income Markets and Derivatives Markets
d) None of the above

Ans:- (b)

41) The Capital Adequacy Ratio is :

a) 6%
b) 8%
c) 9%
d) 10%

Ans:- ( c )

42) Except one of the following others are known as Non Fund based facilities:

a) Letters of Credit
b) Bank Guarantees
c) Co-acceptance of Bills
d) Trust Receipt

Ans:- (d)

43) FIMMDA’s guidelines cover the following products, except one:

a) Call Money
b) Cross Currency Interest Rate swaps
c) Commercial Paper
d) Certificate of Deposit

Ans:- (b)

44) Except one of the following others are part of Public Sector Banks:

a) State Bank of Hyderabad
b) Central Bank of India
c) Regional Rural Bank, sponsored by a nationalized bank
d) HDFC Bank

Ans:- (d)

45) A banker is expected to honour the cheques within the specified banking hours as per Section of NI Act,1881

a) 22
b) 25
c) 31
d) 65

Ans:- (d)

Send Your Query